İl Olmak İskilip´in Hakkıdır

25.11.2020 22:43:23

İl Olmak İskilip´in Hakkıdır

İskilip Anadolu´da Oğuzların Kayı, Kargın, Çepni, Salur ve Yuva boylarının hepsine birden ev sahipliği yapan nadir ilçedir. Bu Türk boylarının isimleri İskilip´in köylerinde ve ilçemiz insanlarının soyisimlerinde halen yaşatılmaktadır.

    İskilip Osmanlı döneminde yetiştirdiği Alimler ve Şeyhülislamlarla ün salmıştır. Şeyhülislam Ebusuud Efendi yazdığı tefsirle devrinin Ebu Hanifesi olarak anılır. Şeyhülislam Sunullah Efendi 3 kere gidip 4 kere gelmesiyle vazgeçilmezdir.

   İskilip Sultan 2.Beyazıt´ın şeyhi Muhiddin Yavsi´ye; Ali Kuşcu´nun ağabeyi Mustafa İmadi´ye ve kızı Sultan Hatun´a; İstanbul´un fethinin manevi mimarı Akşemseddin´in oğlu Nurulhüda´ya, annesine ve halifesi Şeyh Muslihiddin Attar´a; Osmanlı son dönem alimlerinden İskilipli Atıf Hoca´ya ev sahipliği yapmaktadır.

   İskilip giyim kuşamı (İpekli çar-çenber), yemekleri ve aromatik yüzlerce çeşit meyveleriyle ayrıcalıklı bir ilçedir. 

   Coğrafi konumu itibariyle de İskilip kendisinden ayrılan ilçeler: Bayat, Oğuzlar ve Uğurludağ ile aynı kültürün devamı olan Kızılırmak Havzası´nın il olmaya aday en önemli merkezidir. 

   Bolu´da yaşayan 15 bin İskilipli, Çorum´da yaşayan 10 bin İskilipli, Tosya´da yaşayan 5 bin İskilipli olarak İskilip´in il olmasını destekliyoruz.

 

Hasan Fikret KISAR



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki