ASTRONOT YA DA KOZMONOT YERİNE CACABEY OLSUN...

11.02.2021 01:06:29

ASTRONOT YA DA KOZMONOT YERİNE CACABEY OLSUN...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın yaptığı açıklamanın ardından astronot kelimesi için  Gökbilimci Cacabey´in ismini önerdi. Gökbilimci Cacabey´in bazı kaynaklarda Kırşehir doğumlu, bazı kaynaklarda ise İskilipli olduğu belirtildi.

 

Türkiye´nin Milli Uzay Programı dün Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi´nde yapılan toplantıyla tanıtıldı.

 

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mademki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor." diye konuşmuştu.

 

Erdoğan´ın çağrısına ilk öneri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´den geldi. Bahçeli, astronot kelimesi için Gökbilimci Cacabey´in ismini önerdi.

 

Konuya ilişkin bilgi aldığımız İskilipliler, Cacabey´in iskilip doğumlu olduğunu, İskilip´in yanı sıra bazı beldelerde medrese kurduğunu, bu bölgelerden birisinin de Kırşehir olarak geçtiğini ifade ettiler. İskilipliler, Cacebey´in İskilip´te kurduğu medresede hatta bir çok ilim adamının yetiştiğini savunuyor.

 

SELÇUKLU DÖNEMİNDE YAŞADI

 

Selçuklular döneminde yaşayan Caca Bey 1240 İskilip doğumlu Türk devlet adamıdır. Caca Bey, küçük yaşlarında üstün yetenekleri ile devrin önde gelenlerinin dikkatini çekmiştir. Kırşehir´de devrin fakültesi gözüyle bakılan Caca Bey Medresesi´ni yaptırmıştır. Yönetim işlerinde Türkçe konuşan ve yazışmalarında Türkçe kullanan Caca Bey, Caca Bey Medresesi´nde de Türk dilinde eğitim verilmesini sağlamıştır.



1

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

2

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

3

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki

4

ŞİLE YOLUNDA TRAFİĞE NEŞTER VURACAK PROJE AÇILDI

5

Mescid-i Aksa'da teravih namazı kılındı