SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ PANİĞİ!

23.07.2021 02:29:35

SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ PANİĞİ!

Çorum´da havaların ısınmasıyla özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkan ´sarıkız örümceği´ (camel spider), vatandaşları tedirgin ediyor.

Halk arasında "sarıkız" ve "sarı ömer" adlarıyla bilinen örümcek Çorum´un farklı ilçelerinde de görülmeye başlandı.

Geçtiğimiz günlerde Çorum´un Osmancık ve İskilip ilçelerinde vatandaşları sokan Sarı kız örümceği, Oğuzlar´da da görülmesi tedirginliğe neden oldu.

Sıcak iklimlerde gece ortaya çıkan Sarı Ömer örümceği, saldırgan yapıları nedeniyle bu bölgelerde yaşayan insanların korkulu rüyası? Çünkü bu örümcek türünün çok güçlü bir çene yapısı bulunuyor.

Bu nedenle et parçalarını kolayca koparabiliyorlar. Bir insan eli kadar boyu olan Sarı Ömer örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarı Ömer örümceği, akrep bile avlayabiliyor.

BİR METREYE KADAR ZIPLAYABİLİYOR

Örümcek türlerinin en hızlısı olan Sarı Ömer, zıplama yeteneğiyle de avını kolayca yakalayabiliyor. Peki sarıkız örümceği sokunca neden canlılar kaçmıyor ya da kaçamıyor?

Çünkü Sarı Ömer örümceği soktuğu zaman deriyi uyuşturuyor ve av, ısırıldığının farkında olamıyor. Sarı Ömer örümceği ağzından deriye, eti sıvı kıvama getiren bir zehir akıtıyor. Zehir deriye yayıldıktan bir süre sonra yemeye başlıyor.

Sarı Ömer örümceği, insana saldırmaya pek cesaret edemiyor ama bir kez soktuğunda, eğer tedavisi yapılmaz ise et parçalarını eritmeye devam ediyor.

PEKİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Sarı Ömer sizi soktuğu anda, o bölgeyi uyuşturur ve ısırdığı bölgedeki et erimeye başlar. Bu nedenle eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız anında amonyak tedavisi uygulamalısınız.

SARI KIZ ÖRÜMCEĞİ NEDİR?

Böğler ya da Böğüler (Solifugae), örümceğimsiler sınıfından eklembacaklı takımıdır ve dünya çapında 153 cinste toplanan yaklaşık 1000 den fazla türü vardır.

Görünüşleri örümcekleri andırır. Vücutları iki bölümden (tagmata) oluşur: karın (opisthosoma) ile baş ve göğsün kaynaşmışı olan prosoma. Prosoma ön ucunda ağız bölgesinde bir çift genelde iri keliser bulunur. Çok hızlı hareket ederler. Çoğu gececildir ve çöllerde yaşar. Avları yerdeki eklembacaklılar, muhtelif küçük memeliler ve ufak hayvanlardır. Türlerinin çoğu (% 25) Afrika´da Namibya´da bulunur. Fosil kayıtları oldukça azdır (yarım düzine).

Örümceğimsiler sınıfının en hızlısıdır (53 cm/sn). Hızlı koşma konusunda Eklembacaklılar filumu içinde yer alan Amerika hamamböceği (Periplaneta americana) türünden sonra ikinci sırada Galeodes cinsinden böyüler yer alır.

Türkiyede daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görülürler ve halk arasında en çok sarıömer adı ile bilinir. Böğü, böyü, sarıkız adları da kullanılır.



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki