CAMİ PROJESİNDE SON GELİŞMELER

4.11.2014 20:59:12

Üsküdar Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı`nda, Validebağ ve cami tartışmaları gündeme damgasını vurdu. Cami projesiyle ilgili son gelişmeleri değerlendiren Başkan Hilmi Türkmen, konunun sadece cami merkezli ele alınmasına sitem ederek,  haksız yere yeşil düşmanı ilan edildiklerini ve pek çok çirkin hakarete maruz kaldıklarını söyledi.


Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı`nda Validebağ Korusu ve Üsküdar Belediyesi`nin kendi tapulu arsasına yapacağı cami projesi gerilimi yaşandı. Validebağ sakinleri ve bazı çevrecilerin de izleyici olarak katıldığı toplantıda, alan darlığı nedeniyle zaman zaman tansiyonun yükseldiği görüldü. Ziyaretçi bölümüne geçen bazı izleyiciler ise pankart açarak eyleme geçince Meclis Başkanı Esat Kalay tarafından ikaz edildiler.

Bir grup çevreci ve mahalle sakininin de izleyici olarak katıldığı toplantıda Başkan Hilmi Türkmen, yapılması istenen cami projesiyle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Başkan Türkmen konuşmasının başında, caminin Validebağ Korusu`na yapılmadığının anlaşılır olmasının  kendilerini sevindirdiğini belirtti.

BEN ÜSLUBUMU BOZMAM!

Konunun sadece yapılacak cami projeleri merkezli ele alınmasına üzüldüklerini belirten Başkan Hilmi Türkmen, `Bir takım dostlarımızın cami düşmanı olarak algılanması  beni yaralamıştır. Diğer yandan da bizi  haksız yere Validebağ Korusu düşmanı, yeşil ve ağaç katili olarak kamuoyuna yansıtmışlardır.

Özellikle sosyal medyada ve katıldığımız televizyon programlarında karşılaştığımız hakaretvari üslup bizi son derece üzmüştür. Kem söz sahibine aittir. Ben hiçbir zaman üslubumu bozmam. O kötü sözler Üsküdar zerafetine yakışmaz sahibine aynen iade ediyorum` dedi.

CAMİYİ RÜYAMIZDA GÖRMEDİK

Üsküdar Müftülüğü`nün ikinci talebi üzerine harekete geçerek o noktaya cami yapılması noktasına geldiklerini belirten Başkan Türkmen, "Biz akşam yatıp rüyamızda cami projesini görüp de buraya cami yapalım kararı almadık" diyerek, müftülüğe vatandaşlardan gelen talep üzerine projeye başlandığını söyledi.

YÖNETMELİKTE CAMİYE ENGEL YOK

Cami yapılması için yönetmelikte belirtilen şartların uygun olduğunu belirten Başkan Türkmen, diğer cami ve mescitlerin projenin uygulanacağı noktaya olan mesafelerini verdi.

Bu bölgeye cami gerekli şeklinde talepler aldıklarına değinen Başkan Türkmen, `Tüm samimiyetimle söylüyorum, bu bölgeye bir mahalle mescidi lazım diye istekler geldi. Ama bu bölgede camiye ihtiyaç yok diyenler de oldu. Şu anda yapılması istenen caminin arsasının kimseye zararı yok. Bir sitenin o bölgede yaşayanların yerleşik düzenine halel getirecek yer değil. Yeşil alan değil, oraya gelenlerin spontane otopark olarak kullandığı alan. 1200 metrelik arazimizin 300 metre karesine cami yapmak istiyoruz. Diğer 900 metre karesinde çok güzel rekreasyon alanı pırıl pırım mimari estetik ortaya çıkacak. Cami oraya gelince her yeri kaplayacak algısı yanlış. 1200 metrenin dörtte birinin alana mescit olarak mahallemizin hizmetine devam edecek. Depremde korunma alanı eleştirileriyle ilgili ise sığınacak yer.  Mescit olarak yapmaya çalıştığımız hemen arkası 354 dönümlük yer. İyi niyetli bakarsak burada bir sıkıntı olmayacağı gayet açık ve net` diye konuştu.

MUHARREM AYININ HATRINA BİRLİKTE YAPALIM

Projenin o bölgenin değerini artıracağını belirten Başkan Türkmen "Muharrem ayının hatırına bu güzel cami inşaatımızı o güzel rekreasyon alanımızı biz Üsküdarlılara, Üsküdar estetiğine yakışacak şekilde birlikte yapalım. Bir broşür hazırlıyoruz, caminin o bölgeye nasıl yakışacağını anlatır broşür yapıyoruz. İnanın bu cami o bölgenin maddi değerinin de artmasına vesile olacaktır" dedi.

Kadim huzurun beldesi Üsküdar`ın, hoşgörü ve tahammül şehri olduğuna vurgu yapan Türkmen, "Bu kadim huzurumuza zarar verecek davranışlardan kaçınalım" çağrısı yaptı.

MÜJDEYİ VERDİ

Bu olaylar sonrası orada yaşayanların huzurunun kaçıp sıkıntıya girdiğine değinen Başkan Türkmen,  dışarıdan gelip ortalığı karıştırmak isteyenler olduğunu söyledi. Kaymakam Mustafa Güler`in de katıldığı toplantıda mahalle sakinleriyle  oturup anlaştıklarını söyleyen Türkmen `Konuşup ta anlaşamayacağımız hiçbir konu yok` dedi.

Projenin içinde 3 ayrı yapının olduğunu söyleyen Türkmen `Ortada 300 metre kare cami. Yanında 80 metre kare imam lojmanı onun yanında da 100 metre kare sosyal tesis diye üç ayrı kütleden oluşacak projeydi. Madem yeşili azaltıyorsunuz diye bizi suçluyorsunuz dedik ki caminin dışındaki o iki kütleden biz vazgeçiyoruz. 1200 metrenin 300 metresine güzel bir mahalle mescidi yapalım diye uzlaşır gibi olduk` dedi.

BİR CAMİ YETMİYOR İKİ CAMİ YAPIYORUZ

CHP Milletvekili Mahmut Tanal`ın basına yaptığı "Eğer cami ihtiyacı varsa Çamlıca`daki arsamı bağışlamaya hazırım" sözünü hatırlatan Türkmen "Küçük Çamlıca`dan bazı dostlarımız geldiler sayın milletvekilimiz sözünü tutsun dediler. Kendisiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenimizde karşılaştık. Dostlarımızın bu talebini kendisine bildirdim ve `seve seve başımızın üstüne` diye söz verdi. Hatta rahmetli babamın adına cami yaparız dedi. Bakın ne güzel. Bir cami yetmiyor iki cami yapıyoruz" diye konuştu.

ENGEL OLMAYIN YETER!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu`nun yapmış olduğu "Mahkeme kararı sonrası söz veriyorum CHP olarak biz bu camiyi yapmaya hazırız" açıklamasına da değinen Başkan Türkmen, "Mahkeme kararını verdi, müftülüğün de talebi var. CHP ve ona gönül veren dostlarımızdan bu camiyi yapmasını talep etmiyorum, sadece engel olmasınlar yeter diyorum" diyerek sözlerini tamamladı.  ​



1

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

2

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

3

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki

4

ŞİLE YOLUNDA TRAFİĞE NEŞTER VURACAK PROJE AÇILDI

5

Mescid-i Aksa'da teravih namazı kılındı