HEPİMİZ FARKLIYIZ, HERŞEYİN FARKINDAYIZ

18.05.2011 15:45:19

HEPİMİZ FARKLIYIZ, HERŞEYİN FARKINDAYIZ

Kartal Belediyesi Engelliler Koordinasyon Birimi Koordinatörü Özgür Uğur, sosyolog Arzu Demir ve eğitimci Fidan Danışman tarafından  ?Farklıyız, her şeyin farkındayız? adlı seminer Soğanlık Öğretmen Salih Nafiz Tüzün İlköğretim Okulu ve Atalar Çocuk Gelişim Merkezi öğrencilerine sunuldu.  Seminerler süresince görsel sunular eşliğinde çocukların yorum ve katkıları engelliğe yönelik farkındalığın, yaklaşımların boyutlarını gözler önüne serdi. Tüm seminer boyunca herkesin farklı olduğunu ve bu farklılığın herkes kadar engelliler içinde bazı farkındalıklar taşıdığının altı çizildi. Herkesin farklılığının bilincinde olması, farklılıklardan rahatsızlık duyulmamasının belirtildiği seminerde engellilik, engelli olma hali üzerinde çok sayıda düşündürücü soru ve yanıtlarla karşılaşıldı. ?Engellilik deyince aklınıza neler geliyor?? sorusuna verilen yanıtlar arasında çocuklar ?Herhangi bir insandan farklı olan kişi,? ?Gelecekte başımıza neler gelebileceğini gösteren örnekler? gibi ifadeler yer aldı.

 

            Seminerde öğrencilere, görme engelleri olsa neler hissedebileceklerine yönelik gözlerini kapalı tutmaları arkadaşlarını tanımaları, yürümeleri, sese yönelmeleri söylendi. Görme engeli olan bir insanın duyma, koklama ve hissetme ile görme engelini nasıl kaldırabildiğini böylece çocuklara insanlar görmese de, duymasa da başka duyularıyla fark edebildiği, tanıyabildiği gösterilmiş oldu. Özgür Uğur?un, ?İnsanların engelli doğmasını, olmasını önlemek mümkün mü?? sorusuna birçok çocuk devletin, ailelerin, bireylerin alacağı birçok tedbirle önlenebileceğinden söz etti.  Uğur, seminer boyunca tüm çocuklara sorduğu sorular ve yorum beklediği tüm fotoğraf görsellerinde, engellilerin hepimiz ne istiyorsak engellilerin de onu isteyeceğini; acınmak, dışlanmak, aşağılanmayı herkes gibi istemediklerini belirtti. Tüm engellilerin, eğitim alma, çalışma ve insanca yaşam hakları olduğunun altını çizerek; ?hepimiz farklıyız ancak her şeyin farkında olmalıyız? dedi. Özgür Uğur, seminerin sonuna doğru, kişisel bilgisayarını nasıl kullandığını göstererek, sesli bir yazılım programıyla harflerin sesli olarak kendisine okunduğunu ve görme engeli olmayan biri gibi, görme engeli olan birinin de bilgisayarı kullanabileceğini belirtti. Uğur, görme engellilerin altışar noktanın yer aldığı kabartma yazı kullandıklarını; kabartma yazıyla yazıp ve yazılanları okuyabildiklerini belirterek tüm çocuklara kabartma yazı kalıbı ve kalemini gösterdi.  

 

            Seminerin sonunda Özgür Uğur, tüm çocuklara Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına teşekkür ettiğini söyleyerek ?sizlerden çok şey öğrendim. Umarım size de bir şeyler katmışımdır. Hepimizin farklılıkları var ancak birbirimizin farklılıklarına saygı duymalıyız? dedi.  Öğrenciler, Özgür Uğur?a teşekkürlerini bildirerek, öğretmenleri eşliğinde çiçek takdim etti.

 



1

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

2

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

3

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki

4

ŞİLE YOLUNDA TRAFİĞE NEŞTER VURACAK PROJE AÇILDI

5

Mescid-i Aksa'da teravih namazı kılındı