ORTAKLIĞIN GÜCÜ

20.03.2011 13:10:42

ORTAKLIĞIN GÜCÜ

ORTAKLIĞIN GÜCÜ

Ortaklık Kelimesi iktisadi bir terim. Gücün olduğu pek çok yerde ortaklıkta var oluyor. İktisadi faaliyetlerin Oluşumunda ve Finansmanında ortaklık tan istifade ediliyor. Ortaklığın tarihi bir boyutu da var. Sermayenin yetersiz Kaldığı durumlarda ve günümüzde çok önemli bir kavram haline geldi.

Ortaklıklar, Toplulukların birbirleriyle tecavüzünü önleyecek güce kavuştururken,  Bireyleri de risk ve teşebbüse katarak gelişimine yardımcı olur, başarılı projelerin de ortaya çıkmasına sebep oluyor.

İktisatta ortaklıktan mana, ferdin ihtiyaçlarının karşılanması, huzur içinde düşünmesi, inanıp yaşaması, kulluk görevini yapmasına, bir başkasına muhtaç olmamasına fayda sağlıyor.

Ortaklık modeline ve ticaretin gelişimine kervanların katkısını unutmamak gerek, Bir zamanların Ekonomisine, Ortaklık modeline katkı sağlayan o dönemlerde kara nakliyatını yapan kervanlar, sermaye ve teşebbüsü(işgücünü) bir araya getirebiliyordu.  

İnsanlar islamdan önce de ortak işler yapıyor. Bunu becerebiliyordu. Peygamber efendimiz(sav) de ticari hayata, ortaklıklar(mudarebe) kurarak, bizlere örnek olacak işlerin numunelerini hazırlıyordu. Faizi yasaklayan Rabbımız, Alışverişi Helal kılmış, bu durumun sermayeye birikim sağladığı, Ortaklıklar kurmayı cazibeli bir hale getiriyordu. Kredi ve faizi reddeden düşünce, alternatifler sunarak, ortaklığa destek veriyor, Ticaretin gelişmesine de o ölçüde katkı sağlıyordu.

 İslam iktisadının temelleri atan Efendimiz(sav) Hz. Hatice validemiz ile bir ticari ortaklık neticesinde tanışmış, onunla ortaklık kurmuş; dürüstlüğü, işte ki başarısı birbirlerini yakınlaştırmış, Hz. Hatice validemizle ölünceye kadar başka bir ortaklığa imza atarak evleniyordu.

Ticari ortaklığı onaylayan sevgili peygamberimiz(sav), putların ilahlığını onaylamıyordu. Yüce yaratıcımız ise kendisine ortak koşulmasını kabul etmiyor ama kullarının ortaklığına destek veriyordu. Bir Kutsi hadiste de Rabbimiz ?iki ortaktan birisi, diğerine hainlik etmedikçe, ben onların üçüncüsü olurum. Onlardan biri diğerine ihanet ederse ben aralarından çekilirim diyor. 

Bugün dünyada yaşanan ekonomik krizlerin gelir dağılımında ki adaletsizliklerin giderilmesinde, dengelerin yerine oturmasında, Ortaklık sisteminin çok önemli katkısı olacağı aşikârdır. Bu sistemi insanlığın hayrına sunmak, Teşvik etmek siyasilerin öncelikli görevleri arasındadır. Katılımcı bankaların bu düşünce neticesinde oluştuğu bilinen bir gerçektir.

 Şahısların ortaklığı bir yana artık devletler bile gücüne güç katmak için ortaklık kuruyor. AB ise bunlardan bir tanesi, gücünü ise ortaklıktan alıyor. Dünyayı sömürüyorlar bu da ayrı bir konu.

Banka, Kredi, Faizci sisteminin işlevi değişmediği müddetçe yeni krizlerin olmasını beklemek, kâhin olmak demek değildir.

İnsanı yaşatmak üzere değil, sömüren zihniyetlere karşı, Çarkın dişlileri arasında sıkışan kesimlerinde, bir araya gelerek veya destek vererek çok amaçlı ortaklıklar kurmalarıyla mutlu olacakları, düzenin tahribatından en az etkilenecekleri yeni bir başlangıcın temellerini atacaklarını sanıyorum. Devam edecek       

 



1

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

2

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

3

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki

4

ŞİLE YOLUNDA TRAFİĞE NEŞTER VURACAK PROJE AÇILDI

5

Mescid-i Aksa'da teravih namazı kılındı