BRE KOCA YUSUF

3.01.2012 08:28:20

BRE KOCA YUSUF

BRE KOCA YUSUF

?Koca Yusuf? ünü ülke sınırlarını aşmış büyük pehlivan 1857 de doğmuş. Koca Yusuf daha küçükken köyde danalarla boğuşur yaşıtları ile güreş tutarmış. Daha o yaşlarda yetenekleri ve gücü herkesin dikkatini çekmiş. İlk hocaları kendisi gibi pehlivan olan babası ve dedesi iyi bir pehlivan olmasında büyük etkendir.

Yusuf un ünü kısa zamanda şehri ve ülkeyi sardı, daha sonra Avrupa da ve Amerika da yaptığı bütün güreşleri kazandı 1898 yılında Amerika dan dönerken kazandığı altınlarla beraber bindiği geminin batması sonucu boğularak can verdi. Maalesef böyle bir değerimizin mezarı bile yok.

Koca Yusuf sadece Türk güreşi için değil dünya güreşi içinde bir zirve sayılmakta. Koca Yusuf ilk olarak güreş dünyasının en büyük pehlivanlarından biri olan ve 26 kez Kırkpınar başpehlivan ünvanını elinde bulunduran Kel Aliço nun karşısında tanıdı.

Böylesine bir pehlivan körpe bir çocuk olarak çıkan Yusuf u herkes perişan edip çok çabuk tuş edeceğini zannediyordu. Ama beklenen olmadı ve güreş çok yaman geçti. Hatta zaman geçtikçe güreş Yusuf un lehine ilerliyordu Kel Aliço yorulmaya başlamıştı. Bir efsanenin düştüğü bu duruma üzülenler havanın kararmasını bahane ederek güreşi durdurmak isteseler de? Aliço buna izin vermeyerek ?pişmiş güreş bırakılır mı hiç zift kazanları ne güne duruyor yakın aydınlansın ortalık hem bu çocuğa kaderimde yenilmek varsa bırakın yensin. Zaten er meydanlarından çekileceğim bu çocuk bir daha beni yenme fırsatını bir daha nerden bulacak diye seslenir.

Bu sözlerden sonra Yusuf duygulanarak Kel Aliçonun eline sarılıp öper ve ?Ustaların ustası pehlivanların pehlivanı gel bırakalım şu güreşi sözlerinle yendin beni der.Bu sözlerden sonra Kel Aliço ve etrafındakiler çok duygulanır ve Kel Aliço Yusuf un anlına bir buse kondurduktan sonra senin gibi bir pehlivan ortaya çıktıktan sonra gözüm arkada kalmaz ödülde baş pehlivanlıkta senin der.Ve o günden sonra er meydanlarında Koca Yusuf dönemi başlar.

Organizatörlerin namıyla ilgisini çeken Yusuf Avrupa ve Amerika da birçok güreş yapar üst üste yaptığı güreşleri kazanır. Oldukça muhafazakar olan Yusuf geri dönüş kararı  alır. Bindiği gemi okyanusun ortasında başka bir gemiye çarpar ve batar. Can havliyle denize  atlayan insanlar sandallara saldırırlar, Koca Yusuf ta bir filikaya asılır Yusuf un dev cüsseni gören yolcular filikayı batıracağından korktuklarından Yusuf un sandala çıkmasını engellerler sandala tutunduğu ellerini küreklerle vurarak açamayan yolcular baltayla bileklerinde keserler ve maalesef Koca Yusuf okyanusta gözlerini hayata yumar. Evet namı diğer CİHAN PEHLİVANI ?KOCA YUSUF ? Böylesine bir trajik bir olayla hayata veda etmiş. Geriye bıraktığı yiğitliği, centilmenliği, ve YENİLMEZLİĞİDİR. saygıyla anıyoruz.

 




1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki