ORTAKLIĞIN GÜCÜ (2)

13.04.2011 19:42:44

ORTAKLIĞIN GÜCÜ (2)

Sermaye elde etmeden insanlar hiçbir şey yapamaz. İnsanoğlu bunu iki şekilde, Kredili sistem ve Ortaklık sistemiyle elde Edebilir. Bu çabalar iktisada zemin hazırlar.

Kişilerin inancı Sermayeyi elde ediş şeklini de belirler. İslam Faize yol vermeyince bu düşüncede ki insanlar kredili sistemi devre dışı bırakır. İşte bu görüş kredili sistemin karşıtı ve alternatifidir. Bu da Ortaklık Sistemidir.

İki sistem de farklar çok belirgin bir şekilde kendini belli eder. Ortaklık ta sermaye elde edilirken belli bir bedelin olmaması, ürettiği değere sermaye ve finansman maliyeti eklemez. Serbest piyasa koşullarının oluşumuna sağlıklı bir katkı yapar. Kredili sistemde bedel vardır. Daire alışına katkı yaparken, faizi ilave eder, bu da maliyeti ve finansmanı arttırır. Örnek vermek gerekirse 10 yıl ödemeli konut kredisi çekerseniz, bu günkü faiz oranlarıyla bunun 4,5 yılını faiz ödemekle geçirirsiniz.

Daire alma amacınız var ise; Birkaç kişiyle Kuracağınız ortaklıkla, arsa alarak bu daireye neredeyse bunun yarısı kadar bir zaman içinde ve yarı fiyatına sahip olabilirsiniz.

Ortaklıklarda; Ortaklar ödedikleri sermaye kadar büyür ve küçülür, kar veya zarardan hisse alır. Ortaklıktan çıkınca herhangi bir yaptırımla karşılaşmaz, sermayesini alır, İcraya verilmez, hayatı kararmaz. Parası kuşa dönmez. Parası da kendisi gibi serbesttir.

Ortaklıkta kimseye yük olunmadığı için, herkes kendi gayretiyle işi yüklenir. Verimlilik ve Kar çoğalır. Ortaklıkta da Çok büyük zenginlerin olduğunu, büyük başarılara imza attıklarını görüyoruz.

Ortaklık sistemiyle oluşan zenginlere, bir zamanlar yeşil sermaye denilerek ayrımcılığa tabi tutulduğunu hafızamızdan hatırlamaktayız.

Bir başka farklılık ise kredi sisteminde, sermaye, sahibini bağımsızlaştırırken, paranın kime gittiğini bilmez. Ortaklık sisteminde sermayenin sahibiyle bağlantısı mecburen devam eder, parasının akıbetini düşünmek, ortak olduğu kişileri tanımak zorundadır.

Kredili sistem belli bir sermaye sahibini ortak ederken, Ortaklık sisteminde küçük sermaye sahibi bile ortak bulur hale gelir.

Ortaklıkta oluşan sermayeye faiz bulaşmadığı için, faizin sebep olduğu olumsuzluklar da olmaz. Herkes kendini mutlu görür, gerginlikler azalır, huzur ve Güven ortamı doğar, Parayı yatırıma dönüştürmüşse kendisi de işçisi de mutludur.

Ortaklıklar belli işlerin yapılıp bitirilmesi ile sınırlı kalır. Heyecan yeni bir faaliyette devam eder. Ortaklıklar ekonomik hayatın motorlarıdır.

Birbirine zıt bir paralellik gösteren Kredili sistem sömürüyü, Ortaklık sistemi yaşatmayı amaç edinir. Kredili sistem batıdan ithal edilmiş Ülkemizde de işlerin bu sisteme göre olması, ortaklık sisteminin yeterince gelişememesine sebebiyet vermiştir.

Sonuçlar ortada yıllardır Enflasyon, gelir adaletsizliği, işsizlik, sosyal sınıfların oluşturmasına sebep olmuş, terörü ve pek çok sıkıntıyı topluma yerleştirmiş, mutsuzlukların ana sebebi olmuştur. 

Her ne kadar pembe tablolar çizildiyse de Bugün emeklinin, dul yetimin, esnafın, işçi ve memurun, işverenin yüzünün gülmeyişi kredili sistem sebebiyledir.

Paylaşmak bir şeyleri başarmak çok güzel bir şey.

?bir elin nesi var iki elin sesi var? atasözümüz birlik ve beraberlik ile çok güzel işler başarılacağını anlatıyor. Olumsuz örneklere takılmayın.

?Ortaklığın gücüne inanın?

Hayatınızın bundan sonra ki günlerini ipotek altına değil, güvence altına almaya, Haydi, ortak aramaya, mahalleye, iş de, akrabalarınıza arkadaşlarınıza?..  

 



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki