BİR BAŞKA AÇIDAN KADIN HAKLARI

10.01.2015 01:05:40

Kadın hakları ve kadının toplumdaki yeri Çekmeköy'de düzenlenen konferansta konuşuldu.

Çekmeköy Kaymakamlığı ve İlçe İnsan Hakları Kurulu tarafından düzenlenen Bir Başkan Açıdan Kadın Hakları konferansında İslam’da ve Türk toplumundaki kadının yeri tartışıldı. Gazeteci, Yazar ve Hukukçu Sibel Erslan, Avukat Derya Yanık, Yazar Cihan Aktaş, ve Doç. Dr. Fatımatüz Zehra Kamacı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta kadının Türk toplumunda ve İslam dinindeki yeri ve günümüzde kadının yaşadıkları enine boyuna konuşuldu. Sibel Erslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen  konferansın ev sahipliğini, Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız yaptı.  Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Çetin’in de bulunduğu konferansa, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aktaş, Emniyet Müdürü Hürol Öztürk, Kent Konseyi Başkanı Hatice Sıraç, muhtarlar, din görevlileri ve çok sayıda Çekmeköylü katıldı.

 

 

Programın açılışında konuşan ve kadına uygulanan şiddeti kınayan Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Çetin, “Bizim referansımız İslam’dır. İslam dininde kadınlar, ayaklarının altına cennet serilen varlıklardır. Rabbim kadınları ve çocukları bize emanet etmişken, kadının şiddete maruz bırakılması anlaşılacak ve kabul edilecek bir şey değildir,” dedi.

 

 

Ayrımcılığın Her Türlüsü İnsanlık Suçudur

Konferans öncesinde katılımcıları selamlayan Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, zulmün ve ayrımcılığın her türlüsü insanlık suçudur diyerek şunları söyledi: “Avusturalya kıtasına gidenler toprak işgalinin yanı sıra onların yerli halkını insan olarak kabul etmiyorlardı. 1960’lı yıllarda aldıkları kararla onların insan olduğuna hükmederek, lütufta bulundular. Ayrımcılığın dini, dili, ırkı, cinsiyeti olmaz. Zulüm kimden ne sebeple geliyor olursa olsun kabul edilemez.”

 

Bugünleri Görmem Çeyrek Asrımı Aldı

Bir kadın olarak, mağdur olarak da savunmacı olarak da kadına şiddeti yaşadım. Başörtülü olarak okula alınmadığımız günler oldu. Marmara İlahiyat Fakültesi’ne başörtüsü yüzünden alınmadığımız, kapıda bekletildiğimiz, kapı önünde protesto yaptığımız zamanlar oldu. Şimdi yanımda oturan genç arkadaşım Fatımatüz Zehra Kamacı, bizim o mücadelelerimizin ardından o okulda eğitimci olarak hizmet veriyor. Benim mesleğim avukatlık ama geçen yıla kadar başörtüm nedeniyle mesleğimi icra edemedim. Bugünleri görmek 25 yılımı aldı. Yani yarım asır bekledim ve mücadele ettim,” dedi.

 

Yaptığı araştırmalarda öğrendiklerini de salondakilerle paylaşan  Eraslan, Diyarbakır’da bir annenin eşinden gördüğü şiddet ve toplumun duyarsızlığı nedeniyle  üç çocuğunu beline bağlayarak intihar ettiğini anlattı. Olayın detaylarını anlatırken sesi titrediği görülen Eraslan,  “O kadın ve çocuklarının vebali tüm şehrin, tüm yurdun üzerindedir,” dedi.

 

Salonda bulunan genç kızlara da seslenen Eraslan, “Her zaman sizi koruyacak babanız, ağabeyiniz, eşiniz yanınızda olmayabilir. Siz, birey olarak kendi ayaklarınızın üzerinde durmayı öğrenmeli, büyüklerimizin dediği gibi kolunuza altın bileğinizi takmalı yani birer meslek edinmelisiniz,” dedi.  Kadının şiddet görmesinde en büyük etkenin kadınların eğitimsizliği ve kendi ayakları üzerinde duramamaları olduğunu belirten Eraslan, zamanında eğitim almamış kadınların meslek sahibi olabilmeleri için hayata geçirilen İSMEK, BELMEK GİBİ belediyelerin açtığı meslek edindirme kurslarının artık önemli bir görev üstlendiğini belirtti.

 

 

“Sizin En Hayırlınız Kadınlara Karşı En Hayırlı Olanınızdır”

Programın kapanış konuşmasını yapan Doç Dr. Fatımatüz Zehra Kamacı, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in hayatından örnekler vererek kadının İslam dinindeki önemini anlattı. Peygamber Efendimiz, kadının eğitime katılmasını ister, sosyal hayatta yer almaları gerektiğini söylerdi. O’nun zamanında kadınlar ticaret yapıyorlar hatta pazarlarda denetçi oluyorlardı. Sizin En Hayırlınız Kadınlara Karşı En Hayırlı Olanınızdır Hadis-i Şerif’inden de anlaşılacağı üzere, İslam dini kadınları ikinci sınıf olarak görmez. Eğer bugün kadınların toplumdan uzaklaştırılmasını dinimize mal edenler oluyorsa bilin ki yalan söylüyorlar. Bunun için dinimizi ve Peygamber Efendimizin hayatını iyice öğrenelim, “dedi.

 

 Program ilçe protokolünün konuşmacılara çiçek takdimi ile son buldu.

 

 



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki