Cemal Kaşıkçı´nın WhatsApp yazışmaları yayınlandı

3.12.2018 08:31:16

Kaşıkçı ile Kanada´da yaşayan Suudi aktivist Ömer Abdülaziz arasında geçen konuşmalarda, Kaşıkçı´nın Suud yönetimini ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman´ı sert sözlerle eleştirdiği ortaya çıktı.

Amerikan yayın kuruluşu CNN International, Cemal Kaşıkçı´nın Kanada´nın Montreal kentinde yaşayan Suudi aktivist Ömer Abdülaziz´e WhatsApp´tan gönderdiği mesajlarda, Suudi Arabistan´ı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman´ı (MBS) sertçe eleştirdiği ve gazetecinin öldürülmesi için bu mesajlaşmaların da bir faktör olabileceğini ortaya çıkardı.

Cemal Kaşıkçı´nın WhatsApp yazışmaları yayınlandı

400´DEN FAZLA MESAJI PAYLAŞTI

Ekim 2017´den bu yana Kaşıkçı ile iletişim halinde olan Abdülaziz, Suudi Arabistan´ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen Suudi gazeteci Kaşıkçı ile yaptığı ses kaydı, fotoğraf ve videoların olduğu 400´den fazla WhatsApp mesajını CNN ile paylaştı.

Abdülaziz´in Kaşıkçı ile Ağustos 2018´e kadar WhatsApp üzerinden konuştuğunu ancak telefonunun takip edildiğini fark etmesi üzerine daha güvenilir yollarla iletişimlerini sürdürdükleri belirtildi.

Cemal Kaşıkçı´nın WhatsApp yazışmaları yayınlandı

 

TELEFONUNU HACKLEDİLER

Toronto Üniversitesine bağlı Citizen Lab adlı kuruluşun telefonunun hacklendiğini ortaya çıkarmasının ardından Abdülaziz´in, Kaşıkçı ile olan ilişkisi hakkında konuşmaya karar verdiğine işaret edilen haberde, söz konusu yazılımın İsrailli NSO firması tarafından üretildiği tespit edildiği ve Abdülaziz´in bu firmaya dava açtığı da kaydedildi.

 

Cemal Kaşıkçı´nın WhatsApp yazışmaları yayınlandı

 

"SUUDİ PRENS PAC-MAN GİBİ"

CNN´e göre, söz konusu yazışmalardan, Kaşıkçı´nın MBS´nin "huysuzluklarından" dolayı tedirgin olduğu anlaşılıyor.

Abdülaziz ile Kaşıkçı arasında mayıs ayında geçen bir konuşmada, bir grup Suudi aktivistin kendi ülkesinde tutuklanmasının ardından Kaşıkçı´nın, Veliaht Prens hakkında,"Ne kadar çok kurbanını yerse, daha fazlasını isteyen bir canavar ´Pac-Man´ gibi. Bu zulüm, kendine destek veren kişilere dahi ulaşırsa şaşırmam." yazdığı görülüyor.

Kaşıkçı´nın bir başka mesajında da MBS´den, "Güce, baskıya aşık ve bunları göstermesi gerekiyor. Ancak zorbalığın bir mantığı yok." diye bahsettiği göze çarpıyor.

 

Cemal Kaşıkçı´nın WhatsApp yazışmaları yayınlandı

 

"BU ÇOCUĞUN DURDURULMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORDU"

Abdülaziz CNN´e yaptığı açıklamada, Kaşıkçı ile aralarındaki konuşmalarda, Suudi yönetimini sorumlu tutacak bir online gençlik hareketi planlamaya başladıklarını belirterek, "Cemal, Muhammed bin Selman´ın mesele ve sorun olduğuna inanıyordu ve bu çocuğun durdurulması gerektiğini söylüyordu." ifadesini kullandı.

 

Cemal Kaşıkçı´nın WhatsApp yazışmaları yayınlandı

 

"BU SUÇLULUK BENİ ÖLDÜRÜYOR"

Ağustos ayında aralarındaki konuşmaların takip edildiğinden şüphelendiğini ve 2 ay sonra Kaşıkçı´nın öldürüldüğünü kaydeden Abdülaziz, "Telefonumun hacklenmesi, Cemal´e olanlar konusunda önemli bir rol oynadı. Gerçekten çok üzgünüm. Bu suçluluk, beni öldürüyor." diye konuştu.

 

Cemal Kaşıkçı´nın WhatsApp yazışmaları yayınlandı

 

"KAŞIKÇI BANA ´ELÇİLİĞE GİTME´ DEDİ"

Abdülaziz mayıs ayında Suudi yönetiminin bazı temsilcilerinin kendisiyle Montreal´de görüştüklerini ve MBS´nin Abdülaziz´in Twitter paylaşımlarını takip ettiğini aktardıklarını kaydetti.

Söz konusu yetkililerle aralarında geçen konuşmayı kayda alan Abdülaziz, bu yetkililerden birinin kendisine, "Sana Muhammed bin Selman´dan bir mesaj ve teminat ile geldik."dediğini, bir başkasının da "Eğer Suud el-Kahtani senin adını duyarsa, anında tanır ve Muhammed bin Selman ile doğrudan tanışabilirsin." diye konuştuğunu aktardı.

Suudi yetkililerin bazı belgeler için kendisine Suudi Arabistan´ın Büyükelçiliğine gitmesi gerektiğini söylediğini anlatan Abdülaziz, "Bunu Kaşıkçı´ya söyledim. Bana gitmememi ve o adamlarla sadece halka açık alanlarda buluşmamı söyledi." diye konuştu.



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki