Çorum lular istihdama ve ekonomiye en büyük katkıyı sağlayan illerden olmasına rağmen, katkı ve hizmet babında en düşük payı alan illerden birisidir. Artık yatırım ve hizmet almayı geçtik elimizdeki şeker fabrikasınıda kaybediyoruz.
Özelleştirme iradesi Başkanlığı tarafından yapılan Özelleştirilen fabrikalar asgari 5 kampanya dönemi daha üretime devam edecektir. İbaresi ile 5 dönem içinde çiftçiyi gelecek kaygısına düşürerek pancar ekiminin kademeli olarak azalmasına neden olacaktır. Buda çiftçiyi, hayvancılığı, sanayiyi ve ticaretide vuracaktir. Kaybeden sadece fabrika bölgeleri değil tüm Türkiye olacaktır. Yani bu süreç özelleştirme değil zamana yayılmış kapatılma olacaktır.
ŞEKER MİLLİ BİR MESELEDİR
Hem yerli ve milli diyeceksiniz hemde bir bir satacaksınız.
Milli mesele söz konusu olduğunda kar zarar değil ne yapılabilir nasıl faydalı bir hale getirilebilir bunlara çözüm bulunmalıdır.
Türkiyenin ihtiyacı olan şey elindekini satarak değil ürettiğini satarak kazanmak ve büyümektir.
ÇORUM EĞİTİM ve SANAYİCİ İŞ ADAMLARI Derneği olarak;
Pancar üreticilerimizin ve çalışan işçimizin yanında olduğumuzu onların verdiği emek ve mücadelenin sonuna kadar destekleyeceğimizi ve her platformda takipçisi olacağımızın bilinmesini tüm kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz.
Hükümetin aldığı karar ile ilimizinde içinde bulunduğu 14 şeker fabrikasının satışı için düğmeye basılmıştır.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesindeki asıl amaç şeker pancarı üretimini sonlandıracak sağlığa zararlı nişasta bazlı tadlandırıcıların önünü açmaktır. Pancar üreticileri, fabrika çalışanları hatta bütün şehir bundan olumsuz etkilenecektir.
Milli sanayi açısından en stratejik kurumların başında gelen şeker fabrikaları sıradan tesisler değildir. Yüzbinlerce insanın ekmek kapısıdır.
Hükümet acilen özelleştirme kararından dönmeli ve mevcut tesislerin modernizasyon ve kapasite artırımını gerçekleştirerek bu kurumları daha verimli hale getirmelidir.
ÇESİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Mehmet KARACA