DİŞ ÇÜRÜĞÜ VÜCUT SAĞLIĞINI DA BOZUYOR

20.11.2015 10:49:23

AİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Cebe, diş çürüklerinin pek çok hastalığa yol açabileceğini belirtti.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ata Cebe, diş çürüğünün, özelikle kalp, mide ve faranjit gibi üst solunum hastalıklarında çok etkili olduğunu ifade etti.

Cebe, yaptığı açıklamada, insanların en çok şikayet ettiği konulardan biri olan diş çürümelerine karşı alınması gereken tedbirleri sıraladı.

DİŞ ÇÜRÜMESİNİN EN BÜYÜK NEDENİ

Diş çürüğünün sadece ağza değil insan sağlığına da ciddi zararları olduğunu söyleyen Cebe,“Bakterilerin asıl giriş yeri ağızdır. Bu nedenle ilk olarak çürük dişle etkileşim içine girerler. Diş çürüğünü sadece ağız olarak düşünmemek gerekiyor. Bu durumda vücudun diğer bölgelerini de düşünmeliyiz. Diş çürüğü, özelikle kalp, mide ve faranjit gibi üst solunum hastalıklarında çok etkili oluyor” diye konuştu.

Cebe, diş çürümesinin en büyük nedeninin şeker olduğuna dikkati çekerek, bunu, beslenme alışkanlıkları, dişleri fırçalamamak ve ağız sağlığına dikkat etmemek gibi faktörlerin izlediğini belirtti.

ÖNCE MİDEYİ ETKİLİYOR

Cebe, diş çürüğünün etkilediği hastalıklar hakkında da bilgiler vererek, çürüklerin özelikle beslenmeyi etkilediği için, çiğneme fonksiyonunun yerine getirilememesi nedeniyle ilk önce mideyi etkilediğini vurguladı.

Besinleri tam çiğnenmemesi durumunda mideye daha fazla yük bineceğine işaret eden Cebe, “Mide hastalıklarına sebep olacaktır. Bir sonraki etkileri, üst solunum yolları, faranjit gibi hastalıklar oluşabiliyor. Kalp üzerine direkt olarak bir etkisi yok ama sebep olduğu diğer hastalıklar nedeniyle dolaylı yoldan kalp hastalıklarına sebep olabiliyor” dedi.

ÇAY DİŞLERİ ÇÜRÜTMEZ

Cebe, “çay dişleri çürütür” algısının yanlış olduğunu, çayın dişlerde sadece renklenmeye sebep olduğunu belirterek, onun dışında sağlık sıkıntısına yol açmadığını söyledi.



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki