Ebusuud Efendi Öz İskiliplidir

30.11.2021 14:32:00

Ebusuud Efendi Öz İskiliplidir

Daha önce iki defa yapılmak istenmesine rağmen  yapılamayan panel Fikret Kısar 'ın çalışmaları ve İskilip Müftülügü nün organizasyonu ile yapıldı.
     Panele konusunda uzman 6 Prof Dr,2 Doç Dr katılıp İskilip in Alimlerini anlatmıştır. İSAM tarafından yeniden  neşredilen Ebussuud Tefsirinin lansmanını yapan Doç Dr Taha Boyalık Ebussuud Efendi nın 4 Padişahla çalışabilen nadir,  örnek devlet adamı olduğunu ve 50 adette eser bıraktığını söyledi. En önemli eseri ise  dünyada şöhret bulan Ebussuud Tefsiri olup Kanuni Sultan Süleyman 'ın güvenini kazanarak devrinin Ebu Hanifesi ünvanını alıp,daha bu Tefsir üzerine Tefsir yazılamayacağı  söylemiştir.
      Doç Dr. Taha Boyalık Ebussuud  Tefsirinin İSAM tarafından yeni neşrinin çok önemli olduğunu tahkikte hadisler,kıraatler ve rivayetlerin kaynakları gösterilmiş olup bilinmeyen deyim,kelime,kavram ve isimleri açıklanmıştır.Müellifin 1200 notu dipnot olarak gösterilmiş olup ilk defa yayınlanmıştır.Kapsamlı indeks hazırlanmış Ebussuud Efendinin İskilip doğumlu  olduğu hayatı ve eserleri orataya konulmuştur.Fikret Kısar dünyaca meşhur Ebussuud Tefsirinin lansmanının İskilip'te  yapılmasının İlçemiz için önemli olduğunu belirterek İSAM la yaptıgımız görüşmeler neticesinde Ebussuud Biyografisini içeren ve İskilp te doğduğunu kanıtlayan kitapın basımına söz alınmıştır.İSAM  tarafından çıkartılan İslam Ansiklopedisi nin Ebussuud  bölümünün yeni bilgilerle değiştirilmesi talep edilmiştir.İSAM Başkan yardımcısı Doç Dr.Tuncay Başaoğlu  talepleri kabul ederek gerekenin yapılmasına destek olacagını söylemiştir.
        Kısar İskilip in yetiştirdiği Âlimlerine sahip çıkılamazsa  televizyonlarda  çıkıp birileride  Ebussuud Efendi Diyarbakırlı dır deyiverir dedi.



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki