Tarih: 07.11.2019 09:25

Hutbede isim Mustafa Kemal Atatürk´ün talimatı ile yasaklamış!

Facebook Twitter Linked-in

tatürk üzerinden iktidarı ve devlet kurumlarını hedef alan istismar siyasetine cevap arşivlerde çıktı. 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Cumhuriyet Bayramı´na denk gelen haftalarda verilen cuma hutbelerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün adının anılmadığı iddiasıyla milleti Diyanet´e karşı kışkırtmaya çalışanlara cevap niteliğindeki tarihi belge 3 Mart 1924´te Hilafetin kaldırılmasının ertesi günü yayınlanmış. 

 

 

DUALAR MİLLET VE CUMHURİYET´E

 

 

?Türkiye Reisi Cumhuru´ olarak bizzat kendi imzasıyla Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından Dahiliye Vekaleti´ne (İçişleri Bakanlığı´na) oradan da ?Acele´ kayıtlı şifre telgraflarla valiliklere gönderilmiş kararnamede Atatürk, ?Bundan sonra hutbelerde isim zikredilmeksizin ?millet ve cumhuriyetin saadet ve selametine dua edilmesini? istiyor. Duaların ?millet ve Cumhuriyet´in selameti için yapılmasına ilişkin isteğin gerekçesine de hilafeti kaldıran yasal düzenlemede rastlanıyor. İlgili yasanın birinci maddesinde ?halifeliğin hükümet, Cumhuriyet, yani TBMM´nin anlam ve kavramı içinde zaten saklı olduğu? belirtiliyor.

ATATÜRK´ÜN İSTEDİĞİ GİBİ

Diyanet İşleri Başkanlığı´nca 30 Ağustos Zafer Bayramı´nın cuma gününe denk gelmesi nedeniyle ?Vatan Bize Emanettir? konulu bir hutbe hazırlanmış ancak hutbede Atatürk´e yer verilmediği gerekçesiyle belli kesimler tarafından eleştirilmişti. Hutbede ?Tarih boyunca İslam´ın bayraktarlığını yapan, bu cennet vatanı bizlere emanet eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kere daha rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz? ifadeleri ile şehit ve gaziler anılırken hutbenin Atatürk´ün de imzasını taşıyan ilgili kararnamenin ruhuna uygun okutulduğu ortaya çıkmış oldu. 

İŞTE O KARARNAME

Ba´dema hutbelerde ism zikredilmeksizin ?millet ve Cumhuriyet´in selamet ve sa´adetine? du´a edilmesi takarrur etmiş ve bu kararun bi´l- cümle vilayete tebliği dahiliye vekaletine havale edilmiştir.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —