İranlı gazeteci Ruhullah Zam idam cezasına çarptırıldı

30.06.2020 17:16:11

İran´da gazeteci-aktivist Ruhullah Zam, ´hükümet karşıtı huzursuzluğu körüklediği´ gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı.

İran´da 2017´de ekonomi nedeniyle patlak veren protestolarda büyük rol oynamış gazeteci Ruhullah Zam, idam cezasına çarptırıldı.

Yargı Sözcüsü Golamhüseyin İsmaili, Zam´ın idam edileceğini açıkladı.

İDAM KARARI: ÜLKEDE GERÇEKLEŞEN EYLEMLERDEKİ ROLÜ

Zam´ın kurduğu ve 1 milyon takipiçisi olan AmadNews isimli haber sitesinde İranlı yetkililere dair bilgi ve görüntüler yayınlanmış, bu yayınlar ülke çapına yayılan eylemlerin ateşlenmesinde büyük rol oynamıştı.

Bir dönem Tahran´ın meşhur Evin Hapishanesi´nde tutulan Zam, son dönemde iltica ettiği Fransa´nın başkenti Paris´te yaşıyor ve Amerika´nın Sesi´nin Farsça kanalına sık sık konuk oluyordu.

 

İranlı gazetecinin geçtiğimiz yıl Devrim Muhafızları tarafından ?karmaşık bir istihbarat operasyonu ile´ ülkeye döndürüldüğü belirtiliyor. Ancak operasyonun ayrıntıları bilinmiyor. İran devlet televizyonu da Zam´ın, ?geçmişteki faaliyetlerinden dolayı özür dilediği´ görüntülerini yayınlamıştı. Zam´ın kurduğu bir Telegram kanalında da muhalif mesajlar paylaşılıyordu.

 

İranlı gazeteci Ruhullah Zam idam cezasına çarptırıldı #2

 

OĞLUNU DESTEKLEMEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Zam aynı zamanda, 1980´lerin başında hükümette de yer almış reformcu Şii din görevlisi Muhammed Ali Zam´ın oğlu. Muhammed Ali Zam, 2017´de İran medyasında yayınlanan bir mektubunda oğlunu desteklemediğini açıklamıştı.

 

 

 



1

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

2

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

3

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki

4

ŞİLE YOLUNDA TRAFİĞE NEŞTER VURACAK PROJE AÇILDI

5

Mescid-i Aksa'da teravih namazı kılındı