İstanbul depremini 5-8 saniye önce bileceğiz

15.08.2015 12:47:16

Kandilli'nin yeni müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ve ekibi İstanbul'u 300 istasyonla izlediklerini” söyledi.

Türkiye, deprem tehlikesinin saptanması ve olası bir depremin önceden tahmini konusunda yeni bir döneme giriyor.

DEPREMİ UYDUDAN TAKİP DÖNEMİ BAŞLIYOR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Toplamda 300’ün üzerinde zayıf ve kuvvetli yer hareketi tespit eden istasyona sahibiz. Yeni dönemde bu istasyonlara ilave olarak planladığımız GNSS (Global Navigation Satellite System) istasyonları var. GNSS istasyonu ile faylar üzerindeki enerji birikimini yüksek duyarlılıkla belirleyebilecek ve nerede, ne büyüklükte bir deprem olabileceğini doğru tahmin edeceğiz” dedi.

"FAY HATLARINI ANLIK OLARAK İZLİYORUZ"

Prof. Özener, “2013 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile dünyada sadece birkaç ülkede bulunan derin kuyu ’strainmetre’ istasyonlarını İstanbul’un çevresine yerleştirdik. Bu istasyonlarda gerilim değişmelerini izleme şansımız olabilir. Yine ABD’de Colorado Üniversitesi ile işbirliği kapsamında Kuzey Anadolu Fayı üzerinde ’kripmetre’ler kurduk. Bu kripmetreler ile fay üzerindeki yer değişimlerini çok hassas olarak anlık olarak izleyebiliyoruz.

Bugün teknolojinin imkanlarıyla depremin yerini biliyoruz, olası büyüklüğünü biliyoruz ancak maalesef ki ne zaman olacağı konusunda bir şey söyleyemiyoruz” ifadelerini kullandı.

"5-8 SANİYE ÖNCE UYARI ALMAMIZ MÜMKÜN"

Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Şafak ise konuşmasında, “Ayrıca fay hattına çok yakın, deniz altına konan istasyonlar sayesinde deprem dalgaları İstanbul’un yerleşim merkezlerine ulaşmadan 5-8 saniye arasında bir uyarı almamız mümkün.

"MARMARAY`DAKİ VE KÖPRÜDEKİ HAREKETLER SÜREKLİ ÖLÇÜLÜYOR"

Bu kadar kısa bir süre içinde insanın işin içine gireceği bir tedbiri almanın imkanı yok. Ancak bilgisayarlar sayesinde bir çok şeyi otomatik olarak mümkün. Marmaray’ı durdurabilirsiniz, köprüyü kapatabilirsiniz, gazı kesebilirsiniz. Bunun dışında yapılarda izleme sistemlerimiz var. Mesela Boğaz köprülerinde, Marmaray’daki hareketler sürekli ölçülüyor” dedi.



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki