Saklı bir cennet: Şile

28.06.2020 17:17:04

(AYGAD) Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle düzenlediği ?Kültür ve Sanat Gazeteciliği Eğitim Programı?na katılan 22 şehirden 60 gazeteci Şile Belediyesi´nin misafiri oldu. Gazeteciler Şile´nin güzelliklerini ve değerlerini tanıma imkanı buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın katkılarıyla AYGAD tarafından düzenlenen ?Kültür ve Sanat Gazeteciliği Eğitim Programı? kapsamında İstanbul ve Anadolu´nun farklı kentlerinden yaklaşık 60 gazeteci Şile ilçesini ziyaret etti.

Yemekli programda konuşan AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ, projenin önemini anlattı. Yaptıkları araştırma sonuçlarına göre kültür ve sanat alanındaki haberlerin yeterince işlenemediği sonuca vardıklarını söyleyen Işıkdağ, proje ile gazetecilerin bu alanda daha verimli bir habercilik yapmasını beklediklerini dile getirdi.

Başkan Ocaklı: Şile İstanbul´un en doğal ilçelerinden

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ise farklı kentlerden gelen gazetecileri ilçelerinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Başkan Ocaklı, Şile´nin İstanbul´un en doğal ve en stratejik ilçelerinden biri olduğunu belirtti. Şile´deki turizm ve üretim faaliyetlerini Türkiye ve Dünya´ya açmak istediklerine işaret eden Ocaklı, ?Şile, ormanıyla, doğasıyla özel bir yapıya sahip bir kentimiz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve Karadeniz´e açılan İstanbul´un kapısı özelliğiyle de zengin bir coğrafyaya sahip. İlçemizin her bir alanını gezdiğinizde büyük bir keyif alacaksınız. Ayrıca tarımsal üretim yönüyle de ilçemiz büyük bir doğallığa sahip. Şile´deki saklı cennetler her geçen gün, gün yüzüne çıkıyor. Buraları keşfedince bu güzellikleri daha iyi anlayabiliyoruz? diye konuştu.

Gazeteciler Şile´yi keşfetti

Gazeteciler; şehir turu, Şile Feneri ve Şile Kalesi´ni ziyaret ettikten sonra Şile Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü´ne bağlı Şile Bezi El Sanatları Merkezi´ni gezdi. Pamukların Karadeniz´de yıkanarak üretim aşamalarını gören gazetecilere Şile bezi hediye edildi. Gazeteciler, Şile bezinin çok kaliteli olduğunu ifade ettiler.

Gazetecilere gezi sırasında , Şile Belediyesi´ne kültür ve sanat danışmanlığı yapan Şile Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Coğrafyacı Jeolog Nabi Evren Nabi Evren rehberlik yaptı.

Nabi Evren Şile´nin tarihi ve kültürel zenginlikleri hakkında bilgiler verdi.

Gezi sırasında ilk durak Şile Feneri oldu. Deniz seviyesinden 60 m yükseklikte yer alan 19 m yüksekliğindeki kulesi ile ışığını 35 mil uzağa gönderen bu devasa bina, Kırım Harbi´nde, Karadeniz´den İstanbul Boğazı´na girecek gemilerin yollarını bulabilmeleri için yapılmış. Fener kulesi, yapısının orijinal halini günümüzde de koruyabilmiş. Sekizgen şeklinde ve 110 cm kalınlığında taştan yapılmış olan kule, gündüz iyi görülebilmesi için siyah ve beyaz enlemesine bantlar çizilerek boyanmış. Etrafı çiçeklerle süslü olan fenerin tepesine 72 basamakla çıkılıyor.

İnşa tarihinde ışık kaynağı olarak 3 fitilli gaz lambası kullanılan fener, 1968 yılında elektriğe çevrilmişt. Bir dönüşünü 120 saniyede tamamlayan fenerin ışığı, sekiz adet göz biçimli mercekten yayılır. Zamanında kullanılan, bugün artık antika değerini almış eşyalar ve gaz lambaları kuleyi daha da ilgi çekici kılar. Şimşekli deniz fenerleri grubunda olan Şile Feneri dakikada 4 defa çakar ve 1000 mumluk elektrik lambası ile aydınlanır. Uluslararası standartlarda birinci sınıf deniz feneri olan Şile Feneri, açık gecelerde yaklaşık olarak 35 mil mesafeye ışığını yayabilir ve açık havada İstanbul Boğazı´ndan görülebilir.

Ardından gazeteciler, eski Şilelilerin Gavur plajı olarak adlandırdığı plaj ve birinin Şile Kalesi´ni barındırdığı adacıklarla ilgili Nabi Evren´in anlattıklarını dinledi. Ocaklı Kale kendisini diğer kalelerden ayrılan silueti ile Şile´yi tanımlayan simgelerin başında gelir. Ada yüzeyinden oluşan  kireç taşları kullanılarak inşa edilmiş olan bu kale 12 metre yüksekliğinde. İlk düşünülenin aksine kale bir saldırı değil gözetleme kalesi olarak inşa edilmiş. Kale çağlar boyunca iki kez tamir görmüştür. Önce Bizanslılar sonra da Osmanlılar kaleyi yine gözetleme amaçlı kullanabilmek için onarımdan geçirmişlerdir. Ancak hazine söylentileri nedeniyle kale definecilerin istilasına uğramış ve bu arada oldukça tahrip edilmiş.

Nabi Evren daha sonra Tarihi Kumbaba bölgesini anlattı.

Sağlığı korumak ya da belirli hastalıkları tedavi etmek maksadı ile kürler halinde güneş, deniz ve kum gibi doğal etkenlerin desteğine başvurmak ?Talassoterapi´ olarak adlandırılır. Şile´de merkeze 2 km uzaklıkta yer alan ve Kumbaba olarak bilinen bölgenin kumları Talassoterapi için uygun koşulları sağlar. Şile´nin incecik kumlarının tedavi edici özellikleri olduğunu düşünenler Talasseterapi için kumbaba sahiline giderler.

Şile sahillerinde yetişen kendine özgü bitkiler konuyla ilgilenen uzmanların ilgisini çeker. Bu türlerden biri Şile Kum zambağıdır. Kum zambağı, Ağustos-Eylül ayları arasında çiçek açar ve güzel kokusu çok uzaklardan duyulabiliir.

Son durak Şile Bezi El Sanatları Merkezi oldu. Gazeteciler burada Şile bezinin özelliklerini yine Nabi Evren´den dinledi.

Şile bezi üretiminde atkı ve çözgü ham maddesi olarak 0 numara kıvrak ismi verilen bükümlü pamuk ipliği kullanılır. Üretim birkaç aşamayı kapsar.

Öncelikle çile halindeki iplikler çiriş adı verilen kaynamış suya un katımı ile elde edilen hamurda ıslatılır, güneşte kurumaya bırakılır. Kuruyan çileler çıkrıklarda masuralara sarılır ve dokuma evresine geçilir.

Dokunan bezler kireç kaymağına batırıldıktan sonra denizde yıkanıp kumlar üzerine serilerek kurutulur. Şile bezini benzer diğer bezlerden ayıran en önemli özelliği hem atkısının hem de çözgüsünün kıvrak iplikten yapılmış olması ile oluşan etamin gibi bürümcük dokusudur.

200´ün üzerinde Şile bezi el sanatları motifi olduğu bilinir. Şile´ li hanımlar bunlar içinde beğenilen 55-60 motifi kullanılır. Motif isimleri de ilginçtir.

Çatlak kahve, hapishane penceresi, gelin tacı, aslan pençesi, demokrat parti, halk parti, akarsu, gelincik, manolya, yasemin, samatya ,hanım düğmesi, çın çın bağları, Şile feneri, yıldız, gazi sofrası, eğrelti, kartopu, hanım yanağı, yeminli örnek, kareli?

 



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki