SU İLE İGİLİ MERAK EDİLENLER DİYETİSYEN ARİFE YÜKSEL

6.03.2021 22:25:09

SU İLE İGİLİ MERAK EDİLENLER DİYETİSYEN ARİFE YÜKSEL

Yaşamın sürdürülebilmesi için su en temel öğelerden biridir hiç şüphesiz. İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilmesine karşın susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Su besinlerin sindirimi, emilimi, toksinlerin seyreltilip atılması, vücut ısısının düzenlenmesi gibi birçok hayati fonksiyonlar üzerinde görev alır.

Kadın, erkek, yaşlı gibi parametrelere göre vücutta  su yüzdesi değişkenlik gösterse de  vücudun yaklaşık % 60´ı sudan oluşur. Susama hissi oluştuğunda aslında vücut çoktan suyun % 2´sini kaybetmiştir ve baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik ile belirtilerini göstermeye başlamıştır. Bu nedenle susamayı beklemeden su içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. Su kaybının kronikleşmesi  kabızlık, kalsiyum okzalat kristallerinin oluşması ve idrar yolları enfeksiyonuna neden olur.  Vücutta su kaybı %10 olduğunda ise ölümle sonuçlanır.

Suyun öneminden kısaca bahsettikten sonra şimdi sizlere su ile ilgili merak edilen soruları yanıtlamak istiyorum.

Bütün yetişkinler 2 litre mi su içmelidir?

Hayır,2 litre ortalama bir değerdir. Kilo başına en az ?30 ml´ su tüketimi önerilen miktardır. 60 kg olan biri(60*30) en az 1.8 litre su içmelidir. Dolayısıyla kilo arttıkça su alımı da arttırılmalıdır.

Çay, kahve içiyorum su yerine geçer mi?

Maalesef, aksine diüretik olduğu için su ihtiyacınızı arttırır.

Hangi saatlerde içtiğimiz su daha faydalıdır?

Yemeklerden yarım saat önce içilen su özellikle gastrit, mide ekşimesi, hazımsızlık sorunu olanların sindirim sistemini sürece hazırladığı için önem kazanır. Aynı zamanda midede yer kaplayarak daha az yemeyi sağlar.

Yemeklerden 2-2.5 saat sonraki süreç susuzlukla açlığın karıştırıldığı dönemdir. Atıştırmalıklar yerine öncelikle susuzluğun giderilmesi kalori alımını azaltır.

Sabahları uyanır uyanmaz içeceğimiz bir bardak su organları uyandırıp güne iyi başlamamızı sağlar.

Özetle günün her saati su içmek fayda sağlar.

Su sıcaklığı kalori yıkımında etkili midir?

2006 yılında ?the Journal of Clinical Endocrinolojy and Metabolism´ de yayımlanan bir çalışmaya göre suyun sıcaklığının kalori yıkımında etkili olmadığı belirtilmiştir. Yani soğuk su içenler ile sıcak su içenlerin harcadığı kalori arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sıcak su ile soğuk arasındaki tek fark mideyi terk ediş hızından kaynaklanmaktadır. Soğuk su mideyi 20 dakika da terk ederken, sıcak su 80 dakika da terk eder. Ilık su içilmesi mideyi daha uzun süre dolu tutacağından açlık hissinin gecikmesini sağlar.

Limonlu su zayıflatır mı?

Yapılan bir çalışma da plazma C vitamini seviyesi ile obezite derecesi ve vücut kitle indeksi arasında ters orantı olduğu görülmüş ve bir limonunda günlük C vitamini gereksiniminin yaklaşık % 50´ sini karşıladığı düşünülürse zayıflamaya yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat çalışmalar yetersizdir. Limonlu su zayıflamak için değil, şekerli içeceklere güzel bir alternatif ya da suyu tatlandırmak için ferahlatıcı bir içecek olduğundan tercih edilebilir.

Su içmek zayıflatır mı?

Öğünlerden önce içilen suyun midede yer kaplayıp besin alımını azaltması, yemeklerden sonra içilen suyun açlık-susuzluk hissini karıştırmayıp besin alımını önlemesi, kalorili içecekler yerine sıfır kalori olan suyun tercih edilmesi, iştah kontrolü sağlaması, yağ parçalanma ve enerji tüketimini arttırmasından ötürü zayıflamaya yardımcı olur. Yapılan bir çalışmada 12 ay boyunca yaklaşık 1 litre su tüketimi 2 kilo kaybına neden olduğu ve 500 ml suyun 100 kj enerji kaybı sağladığı görülmüştür.

 

Bol bol su içelim ve sağlıklı kalalım..

 

 

 

 

 



1

LGS başvuruları için bugün son gün

2

İsrail, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasını vurdu: 7 ölü

3

İstanbul'da çarşaflı bir kadına dayak! Yerlerde sürüklendi...

4

Zafer Partisi'nde peş peşe istifalar

5

CHP Meclis Üyesi Adayı Seyfettin Yıldırım'a Vatandaşlardan Büyük Tepki