ÖMER MARAŞLI


Kalbi Türkiye Atan Müslümanlar (1)

Kalbi Türkiye Atan Müslümanlar (1)


Moritanya´nın başkenti Nuakşot´un kenar mahallelerinden birinde bir Üstad´ın evindeyiz. Ülke şartlarında iyi sayılabilecek ama Türkiye şartlarında düşük standartlarda bir ev. Bizim geldiğimiz haber verilince hazırlık yapmışlar. Üstad, yanında bekleyen evlatları ve etrafta oynayan torunları. Tanışma faslından sonra torunlara adını soruyoruz. Büyüğün adı Recep, ortancanın Tayyip, en küçüğün adını ise anlamıyoruz. Babası devreye giriyor: ?Onun adı Erdoğan, henüz söyleyemiyor ama büyüyünce söyleyecek ve isminin anlamını bilecek? diyor.

Üstad, Türkiye´den, Türkiye ziyaretinden ve hatıralarından gözleri ışıldayarak bahsediyor. İstanbul´un güzelliklerine ayrı bir yer ayırıyor. Reis Erdoğan´dan ve Türkiye´den beklentilerini dile getiriyorlar. Türk insanına dua ediyorlar. Reis Erdoğan´ı, Alem-i İslam´ın reisi olarak görüyorlar. Evlerini ziyaret etmemizden dolayı çok mutlular.

Mihmandarımız Yakup Bey´in kızı İstanbul´da Uluslararası İmam Hatip Lisesinde okuyormuş. Türkçeyi öğrenmiş ve çok mutluymuş. Babası da çok mutlu.

Burada insanlar Türkiye ile olan bağları nispetinde kendilerini güçlü sayıyorlar.

Uçakla 8 saatte gidilebilen Kuzeybatı Afrika´nın bu sıcak ülkesinde bu manzarayı biraz hayretle biraz da mahcubiyetle müşahede ediyoruz.

*******

Ümmet Bilinci ve Filistin Davası programına katılmak için Endonezya Bandung´tayız. Bizi davet eden müessese, ortaöğretim öğrencilerine şuur kazandırmak için her yıl geleneksel olarak bu kampı düzenliyor. Programın sahibi ve koordinatörü Wildan Bey, Türkiye ile olan ilişkilerinden, Türkiye´ye olan muhabbetinden bahsediyor. Dedelerinin Osmanlı Devleti olan ilişkilerini dile getiriyor ve Osmanlı ile kendisi arasında bağ kuruyor. Endonezya´da Osmanlı adına hutbe okunan yerler olduğunu söylüyor. Zamanında Türkiye´ye gelip Erbakan Hoca ile istişare kamplarına katıldıklarını gururla anlatıyor. Ak Partiyi modelleyerek parti kurduklarından bahsediyor.  

Sohbetimiz esnasında söz Türkiye´nin liderliğine geliyor. Wildan Bey sözlerine şöyle devam ediyor: ?Ümmetin lideri yeniden Türkiye olacak. Tarih boyunca Türklerin İslam´a çok büyük hizmetleri olmuştur. Sancak Türkiye´de düştü, tekrar oradan ayağa kalkacak. Beklentilerimiz ve dualarımız bu minvalde. İslam dünyasının parçalanmış yapısına baktığımızda ayakta kalan tek devlet Türkiye. Büyük bir medeniyetin torunları olarak bu yük Türk insanının omuzlarında?.

Programda Türkçe olarak bir selamlama konuşması yapmamız isteniyor. Onların Türkçe bilmediklerini, benim de onların dilini bilmediğimi söylüyorum. Türkiye´den, Ümmetin  Reis´inin temsilcileri gelmiş, bizim çocuklarımız onların ağzından Türkçe kelimeler duysunlar, diyor. Sonra beraber Arapça bir metin oluşturuyoruz. Programda o metni ben Türkçe olarak konuşuyorum, tercüman kendi dillerinde tercüme ediyor.

Programda Türkiye´den misafirlerimiz var denince 3000 kişilik salonda büyük bir alkış tufanı kopuyor. Türkiye´den İstanbul´dan selam getirdik deyince coşku tavan yapıyor.

Öğrencilerin en büyük hedefi Türkiye´ye gelebilmek ve üniversiteyi Türkiye´de okumak. Uçakla 12 saat süren binlerce KM mesafedeki bu Uzakdoğu ülkesinde kalbi Türkiye atan Müslüman gençlerle kardeşliği doyasıya yaşıyoruz.

(devam edecek)

Ömer Maraşlı