Diyetisyen HARUN DÖNMEZ


SAĞLIKLI VE DENGELİ DİYET


 

SAĞLIKLI VE DENGELİ DİYET

 

Günlük hayatımızda tv kanallarında gerek programlarda gerek bir komşumuzda diyet ile ilgili bir çok bilgi kirliliği ile karşılaşıyoruz.Duyduklarımıza ,izlediklerimize hemen inanıyoruz.Hangi diyetin kimin için ne kadar faydalı veya ne kadar zararlı olduğunu bilmeden uygulamaya çalışıyoruz.Asıl olan diyetlere başlamadan önce hayatımızdan hazır ,işlenmiş besin guruplarını çıkarmamız gerekmektedir.Hatta  yoğurt dahil olmak üzere?!!!!!.

Çapa tıp fakültesi onkoloji bölüm başkanının bir yazısında kanser hastalıklarının temel etmenlerinden bir tanesinin hazır yoğurt tüketimi olduğunu söylemektedir. Sağlıklı bir besin bazen farkında olmadan katkı maddeleri ile bizlere zehir olarak geri dönebilmektedir.

Yaz ayları başladı derken fiziksel aktivitemizi  artık artırmamız bol su ile de terleyip vücüdümüzda toksinlerde ve ödemlerden uzaklaştırıp sağlımızın kıymetini bilip dünyaya neşeli,huzurlu bakmamızı sağlayacaktır.Sağlık beslenmedeki önemli bir durumda sindirim sistemimizin (ikinci beyin dediğimiz kısım)işlevini düzenli bir şekilde yerine getirmesisir.Bunun da en önemli kısmı posalı besinlerin arttırlılmasıdır.

Örneğin;sebzeler,meyveler,kurubaklagiller,kepekli mamüller .....gibi.

Posanın hastalıklarda iki yönlü yararı vardır.Bazı hastalıklardan korunmak için bazı hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisinde kullanılmaktadır.Aldığımız besinler posalı yüksek olursa bağırsaklarda sindirim hem kolay hemde istenilen hızda olacaktır.Bununla beraber bağırsaklarda uzun süreli sindirim olmayacağından toksinli maddelerin bağırsak duvarına sürtünmeleride az olacağından kolon kanserine yakalanma riskimizde düşük olacaktır.

Unutulmamaılıdır ki sağlınız ile ilgili konularda mesleki eğitim almış ama bunu söhret ,para,makam için kullanmamış kişilere danışarak bilgi almanız en doğru ve akıllıca bir karar olmaktadır.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM....................................................................

Diyetisyen Harun DÖNMEZ